Visie

Het is gangbaar binnen de vrijzinnigheid¬†een verlichte versie van een oud verhaal te presenteren. Dat kan de bijbel betreffen, maar ook een ander religieus of levensbeschouwelijk verhaal. Dit gedachtengoed wordt vaak eenzijdig rationeel uitgelegd. Wij denken dat dit een vorm van vrijzinnigheid is die goed paste bij de “moderne” 19de eeuwse samenleving, maar niet meer aansluit bij de huidige postmoderne maatschappij. Daarom is ons idee veel van de bestaande vrijzinnigheid in verval.

In deze visie zou de vrijzinnigheid niet een verlicht geloofssysteem (levensanker) centraal moeten stellen, maar de zoektocht van de mens. Belangrijke themas die hierbij een rol spelen zijn kritisch denken, (religieus) pluralisme, integratie en bovenpersoonlijk bewustzijn.

Wij zien dat die vrijzinnige groeperingen waarin bovenstaande visie vorm krijgt het qua groei en gemiddelde leeftijd relatief goed doen.

Wij hebben onze visie uitgewerkt in het essay getiteld “Het gaat om jouw zoektocht, niet om ons levensanker”. Deze site wil u helpen bij het bouwen aan uw gemeenschap op basis van deze visie.

Een gedachte over “Visie

  1. Bessel van den Hazel

    Aansprekend voor mij de definitie van Ericjan Tillema van vrijzinnigheid: staan voor je eigen mening en openstaan voor de mening van anderen. Dit wordt dan de zoektocht.

Geef een reactie